Bedding, waar slaapt je konijn op…

Heel vaak krijg ik de vraag; “Wat kan ik het beste gebruiken als ondergrond in de kooi van mijn konijn ?”

Ik zal de mogelijkheden voor je op een rijtje zetten zodat je de keuze kunt maken die het beste bij verschillende omstandigheden past.

Voor een konijn wat buiten verblijft zul je niet altijd hetzelfde gebruiken als voor een konijntje wat gezellig in de huiskamer zit. Mijn ervaring daarin wil ik graag met je delen zodat je weet wat er te koop is….

We bespreken :

*  Hooi
*  Stro
*  Zaagsel (houtsnippers)
*  Geperste houtkorrel (kattenbak korrels)
*  Vlas
*  Aubiose
*  Kartonsnippers (BedXcel, Ecobale)  

Hooi: 

Hooi is gedroogd gras. Konijnen hebben dagelijks hooi nodig om op te knabbelen en zo hun tanden af te laten slijten. De tanden van een konijn groeien ongeveer 1 cm per maand ! Door een vezelachtig produkt te eten (zoals hooi) houden ze deze kort. Ook is hooi belangrijk voor de spijsvertering. Als het maag- darmkanaal onverhoopt van slag is geef dan een dag alleen hooi en even geen brokjes. Dit kalmeert het spijsverteringskanaal en de (veelal) diarree zal vaak vanzelf ophouden. Hou je konijn wel in de gaten…. gaat het niet over neem dan contact op met je (konijn-kundige) dierenarts !
Vaak vinden konijnen het ook heerlijk om op een hooi-bedje te liggen en maken er een soort nestje van. (zwangere voedsters bouwen hiervan ook een nest).

Stro:

Stro is gedroogd graan (de halmen van graan). Ook hiervan zal je konijn eten, maar vindt dit vaak minder lekker. Het is harder van structuur dan hooi. Stro absorbeert vocht minder goed dan andere soorten bedding en geeft geel af als het nat wordt. Heb je een konijn met lichte pootjes dan zullen deze gaan verkleuren. Voor konijnen die buiten verblijven wordt vaak stro gebruikt als bedding. Het is zwaarder dan hooi en waait dus niet zomaar weg…
Het is wel gezond voor je konijn, maar wij geven hieraan niet de voorkeur. Dit meer gezien het grote volume. Als je meerdere konijnen hebt zit je GFT-container zo vol na het verschonen van de kooi.

Zaagsel (houtsnippers):

Zaagsel is het meest gebruikt als bedding. De pakjes met geperst zaagsel zijn op veel plaatsen te koop en niet buitensporig duur. Het nadeel van zaagsel is wel dat het aardig wat stof bevat (vaak ondanks de vermelding op de verpakking). Wanneer je je konijn in huis houdt zul je dit ook merken. Als je knuffelvriendje een beetje gevoelig is voor stof zal hij/zij zeker na het verschonen van de kooi wel eens een keertje niesen. Stof kriebelt in de neus, niet alleen bij je konijn maar ook bij mensen is dit het geval…
Ook gaat het gerucht dat er gifstoffen in het hout aanwezig kunnen zijn. Dit zijn dan toxische stoffen die in bepaalde houtsoorten aanwezig zijn en worden gebruikt voor het maken van de houtsnippers. Je vriendje knabbelt ook aan de houtsnippers….

Zaagsel absorbeert wel goed het vocht en is makkelijk te verwijderen als het nat is. De plashoek is goed te herkennen. Regelmatig verschonen van de kooi is noodzakelijk om luchtjes te voorkomen. Je kunt het jezelf makkelijker maken door een kunststof hoektoiletje te gebruiken. Dit gooi je gemakkelijk om de andere dag leeg en het bespaart in het gebruik van bedding. De rest van de kooi blijft nagenoeg schoon en hoeft dus niet altijd volledig vervangen te worden.

Geperste houtkorrel (kattenbak korrels):

Een natuurlijke bodembedekking gemaakt van geperste (gezeefde) houtvezels. De houtkorrel neemt minimaal 2 keer zijn eigen gewicht op aan vocht. Ideaal voor het vulling van een hoektoilet of te gebruiken in de vaste plashoek van je konijn.
Het stoft veel minder dan los zaagsel maar is ook een stuk harder. Je huisvriend zal hier geen voorkeur aan geven.
Gebruik de geperste houtkorrel dan ook altijd in combinatie met….. 

Vlas:

Vlas is een optimaal strooisel voor elke hok of plasbak. het is honderd procent plantaardig, afkomstig van de vlasplant.
In het vlasstrooisel bevinden zich geen stof, ongedierte, parasieten en andere micro-organismen. Doordat vlas snel afbreekt tot compost, is deze bodembedekker bijzonder praktisch voor u. Het restvolume is relatief laag en dat is een pluspunt bij het uitmesten (zeker als je meerdere konijnen hebt) Tevens verminderd het enorm de ammoniak lucht van de urine wat weer schadelijk kan zijn voor de konijnen.
Ik gebruik vlas als onderlaag om te absorberen en het afval te beperken. Alleen vlas is niet aan te raden daar het heel scherp is (vergelijkbaar met dennennaalden). 

 

Aubiose:

Aubiose is afkomstig van de hennepplant. Hennepvezel is een schone en frisse bodembedekker die urine absorbeert en geuren neutraliseert. Aubiose absorbeert bijna 4x zoveel vocht als zaagsel en bevat veel minder stof.
Is zeker aan te raden voor konijnen die binnen verblijven en wanneer 1 of meerdere gezinsleden gevoelig zijn voor stof.
Echter is de aanschaf van deze bodembedekker een stuk hoger dan bijvoorbeeld zaagsel.
Een goed alternatief is dan het gebruik van kartonsnippers zoals BedXcel.

 

BedXcel of Ecobale:

Dit wordt gemaakt uit platen karton. Uit deze platen worden eerst kartonnen dozen gestanst en de restmaterialen worden dan verwerkt tot deze volledig stofvrije bodembedekker.
Voorheen al jaren gebruikt in paardenstallen, maar steeds meer bekend in de wereld van de kleine huisdieren.
Blijkt in de praktijk zeer geschikt voor mensen met een allergie of C.O.P.D.
Ook rexdwergen hebben door hun speciale vachtstructuur deze eigenschap. 

 

 

 

 

742 keer gelezen