Konijnentaal

De taal van een konijn

Elk dier heeft zo z’n eigen taal en het konijn is daar geen uitzondering op. Hieronder een beschrijving met wat konijnen zoal bedoelen met een bepaalde lichaamstaal en/of geluiden.

Lichaamstaal

Er zijn verschillende dingen waaraan je kan zien of een konijn het naar z’n zin heeft of juist niet. Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of maakt sprongetjes in de lucht. Als 2 konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie is het als een konijn je likt of je aanstoot ter begroeting. Wanneer hij z’n kop onder je hand schuift dan wil ie geaaid worden.

Een ontspannen konijn ligt languit met de (achter-) poten gestrekt. Ook als het kauwbewegingen maakt zonder geluid is het konijn ontspannen. Als ze ontspannen zitten met de oren plat dan nemen ze een rusthouding aan.

Met de kin over dingen heen wrijven dan markeren ze. Konijnen hebben onder hun kin een geurklier waarmee ze hun geur afzetten. Op deze manier laten ze weten; “dat is van mij”.

Als ze je heftig opzij of weg duwen dan betekent dat; “Hou op, ga weg”.

Het graven van een voedster kunnen voorbereidingen zijn op het bouwen van een nest of een tekort aan aandacht. Het sproeien van urine (door een ram) is het afzetten van zijn territorium. Het achterlaten van keutels heeft dezelfde betekenis.

Gaat een konijn op hoog tempo hooi eten dan is het konijn gefrustreerd. Als het tegen je benen duwt of zachtjes in je enkels bijt (“proeven”), dat is het geduld ver op. Bij opwinding of nieuwsgierigheid hebben konijnen het hoofd gestrekt, de oren naar voren en de staart omhoog.

Ben ook alert op de ogen van een konijn, als deze een doffe blik in de ogen krijgt, dan is er iets mis en voelt hij zich niet lekker.

In geval van dreigend gevaar zal een konijn met de poten stampen. Soms meppen konijnen met de achterpoten. Dit is een agressieve vechttechniek. Een konijn wat de oren plat in de nek legt en de staart plat houdt kan ieder moment aanvallen. Het komt dan aanrennen met de oren plat en slaat met de voorpoten. Als een konijn niet op wil vallen dan maakt het zich zo plat mogelijk. Het kan dan schrikachtig reageren.

Geluiden

Konijnen zijn geen luidruchtige dieren, maar maken wel doormiddel van geluiden duidelijk hoe ze zich voelen. Maken ze een klakkend geluid dan is je konijn blij. Gaan ze knorren dan zijn ze ontspannen en tevreden. Ook het knarsen met de tanden is zo’n teken. Gaat je konijn echt blazen dan is de kans groot dat hij aan gaat vallen.

Het tandenknarsen kan echter 2 dingen betekenen. Of het is blij of (in combinatie met platte oren) heeft het juist pijn. Gaan ze echt schreeuwen dan zijn ze echt in paniek of hebben ze veel pijn (vaak vlak voor de dood). Als jonkies piepen dan hebben ze het koud of honger. Ze roepen dan om hun moeder. Dit geluid lijkt op het piepen van een nest met jonge vogeltjes.

Het sneller gaan ademen van konijnen kan stress, hitte of ziekte betekenen. Als konijnen slapen ademen ze ook sneller.

Bron: infonu.nl en een groot deel eigen ervaring.

1.778 keer gelezen