Voedster of Ram?

Bij aankoop van een jong konijntje is het voor veel mensen moeilijk te zien of ze een ram of een voedster hebben gekocht.

Vaak wordt je verteld een voedster te hebben aangeschaft, maar blijk je na een paar maanden een rammetje te hebben.
Dit soort fouten worden (helaas) te vaak gemaakt door medewerkers van een dierenwinkel of tuincentrum (!?), maar ik moet toegeven dat het niet eenvoudig is, ik pak (op de leeftijd vóór 4 weken) ook wel eens mis.

Ook de informatie over de volwassen grootte van het konijn(-tje) klopt bij de dierenwinkel maar al te vaak niet. Dat probleem kom je bij mij niet tegen, ik fok alleen Rexdwergen, de ouders zijn altijd aanwezig! 

Ik zal daarom hier zo duidelijk mogelijk aangeven wat het verschil is tussen de 2 geslachten. Hoe kun je ze herkennen en welke keuze is voor jou het beste…

Als je een duidelijk zicht op het geslacht wilt hebben draai je het konijn, in je armen/handen, op de rug. Net als een baby…
Je pakt met de onderste hand het staartje tussen de vingers en trekt dit met beleid tegen de rug van het konijn.
Je hebt nu zicht op het geslachtsorgaan en de anus.
Het geslachtsorgaan zit aan de kant van de buik. Op een 1/2 cm afstand daarvan zet je je vinger en drukt op de buik.
Het orgaan is nu zichtbaar en geeft een gleufje of een rondje te zien.

Op bovenstaande foto is duidelijk een gleufje (bovenste) zichtbaar. Dit is een voedster (van 3 wkn oud!)

Hierboven is een rond gaatje te zien (ook bovenste). Deze ram is 3wkn oud.

De oplettende kijker ziet dat beide gaatjes (bij zowel voedster als ram) licht vochtig zijn.

Wanneer een rammetje ca 3 maanden oud is zie je ook de balletjes aan de zijkanten van het geslachtsorgaan zitten. Op die leeftijd is het bepalen van het geslacht in 1 oogopslag te zien.
Als je een jong konijntje aanschaft heb je niet de tijd om daarop te wachten. Zijn de balletjes al wel zichtbaar bij aankoop ? Vraag dan goed na wat de leeftijd is !

Ben je van plan 1 of juist 2 konijnenvriendjes aan te schaffen houd dan rekening met het geslacht.

Wil je 1 konijntje dan is een rammetje een uitstekende keuze…
Ze zijn over het algemeen liever, kroeleriger en aaibaarder dan een voedster.
Ze kunnen ook beter tegen alleen zijn dan een voedster.

Een voedster is vaak wat feller en soms zelfs echt venijniger. Ook konijnenvrouwtjes hebben een cyclus en kunnen daar gevoelig voor zijn. In tegenstelling tot de mens hebben ze een cyclus van 2 weken….

Let wel dat deze karaktertrekken globaal genomen zijn. Ieder konijn heeft een eigen karakter en kan in meer of mindere mate last hebben van deze “verschijnselen”.

Ben je echter van plan 2 konijntjes aan te schaffen dan heb je meer met het geslacht rekening te houden. Konijnen zijn echt groeps- en gezelschapsdieren en hebben liever een vriendje in de buurt dan alleen te zitten in een hok.

Je kunt kiezen voor 3 opties:

Optie 1: Je neemt 2 rammen.
Is niet de meest gunstige keuze. Ook al zijn ze met elkaar opgegroeid, vroeg of laat zal er gevochten gaan worden. Een castratie van 1 of beide dieren helpt hier niet aan… De enige mogelijkheid is de rammetjes apart in een hok te zetten en te laten.

Optie 2: Je neemt 2 voedsters.
Is een meer voor de hand liggende keuze. Zeker als ze met elkaar zijn opgegroeid kan dit heel goed gaan. Moeder en dochter is vaak nog een betere optie, maar niet altijd mogelijk. Zoals alle konijnen zullen ze wel een rangorde bepalen en daarbij dominant gedrag vertonen. De dominante voedster zal dan op de andere gaan “rijden”. Vechten gebeurt zelden.

Optie 3: Je neemt een ram en een voedster.
De beste keuze !! Een koppel is ontzettend lief voor elkaar en ze tonen dan
regelmatig affectie voor elkaar door te poetsen en te likken. Ze hebben
echt gezelschap aan elkaar.
Echter gaat dat liefkozen vroeg of laat een nestje opleveren…
Wil je dit niet dan kun je de ram op een leeftijd van ca 4 mnd laten helpen door de dierenarts. Informeer vooraf naar de kosten, daar deze per dierenarts veel verschillen !
Voor de voedster is de operatie veel zwaarder en de kosten zijn 3 maal zo hoog als voor een rammetje.

Nu zou de keuze niet zo moeilijk meer moeten zijn….

Onthoud altijd wel, een konijn koop je niet voor een paar maanden tot het lieve kleine wolletje groot geworden is. De gemiddelde leeftijd is 8 tot 10 jaar. Maak dus bewust een keuze en ken je verantwoordelijkheden…. Een bekend extreem geval…. het rammetje is 22 jaar oud geworden…

 

 

6.938 keer gelezen