Ziektes en kwaaltjes

Voor alle ziektes en kwaaltjes geldt allereerst: Ga naar je (liefst konijnkundige) dierenarts! 

Van hieruit kan ik natuurlijk niet bepalen welke ziekte of kwaaltje je konijn heeft of kan hebben (als ‘ie iets heeft), maar ik kan je wel een eind op weg helpen.

Voor alle duidelijkheid: Ik ben geen dierenarts, en praktiseer dus ook niet als zodanig, ik heb alleen een hoop praktische en parate kennis waar iedere bezoeker van deze site gebruik van kan en mag maken.
Ik verstrek deze kennis naar eer en geweten, echter opvolging hiervan geschiedt naar eigen inzicht en geheel vrijwillig en kan derhalve nooit tot enig juridisch geschil leiden!

Raadpleeg altijd je dierenarts voor je medicijnen gaat gebruiken voor je dier!

Wat heel erg belangrijk is, is dat je een goede dierenarts kiest als je met je konijn naar de dierenarts gaat. Dit betekent dat deze dierenarts dus ‘konijnkundig’ moet zijn.
Wat is nou eigenlijk ‘konijnkundig’?
Nou, dat hij of zij bekend is met de verschillen tussen konijnen en andere dieren, want die verschillen zijn soms flink. Hij of zij moet ook bekend zijn met de diverse konijnenziektes en kwaaltjes. Deze dierenarts kent en herkent de verschillende
 symptomen en kan de juiste diagnose stellen. Deze dierenarts is dan ook in staat de juiste medicatie of behandeling voor te schrijven, en dáár zit ‘m de kneep!

Konijntjes zijn zo ‘speciaal’ dat je voor een juiste diagnose eigenlijk wel specialist moet zijn. Het is dus verstandig om, voordat je een dierenarts raadpleegt, na te gaan of deze ook wel terzake kundig is. Niet dat wij twijfelen aan de kundigheid van welke dierenarts dan ook, maar ja……, die konijntjes, hé. Een lijst van deze dierenartsen is te vinden op: www.bunnybunch.nl, wat niet wil zeggen dat als jouw dierenarts hierop niet voorkomt, deze niet konijnkundig is, echter vermelde dierenartsen zijn dit vooralsnog wél.

Verschillende ziekten:
Myxomatose
VHD (Viral Hemorrhagic Desease)
Snot (Pasteurella)
Dikke buiken-ziekte (Enterocolis)
EC (Encephalitozoon-cuniculi)
Myiasis

Myxomatose
Van oudsher “de konijnenziekte” genoemd. Helaas moet ik de kanttekening plaatsen dat het hier, net als VHD om een door mensen uitgevonden ziekte gaat, die is gemaakt om konijnen te bestrijden, voornamelijk in gebieden waar deze van nature niet voorkomen of moeilijk te bestrijden zijn.

Myxomatose is een virusziekte waartegen preventief (vooraf) geënt kan worden. Deze enting gebeurt samen met de enting tegen VHD, en volstaat 1 maal per jaar.
Myxomatose is een pokken-variant, en indien onbehandeld dodelijk.

Myxomatose begint meestal met lichte en pijnlijke zwellingen rond ogen en anus. Later breidt zich dit uit naar eerst de oren en later ook de rest van het lichaam. In een later stadium uit Myxomatose zich in uitbraken van de myxomen (zweren/pokken). Dit is een bijzonder smerig gezicht. Het is voor het dier ook zeer pijnlijk. Meestal is de dood na het bereiken van dit stadium niet meer te voorkomen.
Als echter in een minder ver gevorderd stadium Myxomatose wordt geconstateerd, is genezing zeer waarschijnlijk, danwel zeer goed mogelijk, indien behandeld natuurlijk.

Behandeling van het konijn met een Trimethoprim-sulfa (antibioticum) in combinatie met pijnstillers heeft al vaak voor genezing gezorgd. Voorwaarde is dan wel: tijdig constateren en uiteraard direct naar de dierenarts.

VHD (Viral Hemorrhagic Desease)
Zoals de naam al verraadt is VHD een virus-ziekte. Als uw konijn  dit heeft is het ten dode opgeschreven. Genezing hiervan is voor zover bekend niet mogelijk. Preventie echter wel. (zie Myxomatose) Overigens is het ook mogelijk dat uw dier het domweg niet krijgt, terwijl rondom alle soortgenootjes besmet raken en sterven.

VHD uit zich in koorts, sloomheid, niet eten en bloederige uitvloeiing uit neus en anus. Ongeveer 40% van de besmette dieren sterft zonder ooit de symptomen te laten zien.
De overdracht van deze vreselijke en zeer gevreesde ziekte vindt plaats door contact, maar ook door de lucht.

Ben verstandig, laat uw dier hiervoor, samen met Myxomatose (is één prik) éénmaal per jaar (in mei) inenten ! 

Snot (Pasteurella multocida) Een zeer vervelende, hardnekkige bacteriële aandoening.

Snot uit zich in veelvuldig en hardnekkig niezen, waarna het dier ijverig gaat poetsen. Het gevolg is nat aandoende pootjes voornamelijk bij het “duimpje”, dit is dus een indicatie! Verder vormt zich een vaak groenige snotophoping in en rond de neusgaten.
Indien Snot niet wordt behandeld is dit dodelijk. Een te traag op gang gekomen behandeling leidt vaak tot besmetting van andere dieren, en daardoor herbesmettingen met als gevolg chronische klachten.

Snot kan in aanvang worden behandeld met Baytril, echter onze ervaring is dat Baytril meestal niet afdoende is, en bij langer gebruik olifantstanden veroorzaakt. Liever behandelen wij direct met Geomycine, een spuitvloeistof (antibioticum) die al na enkele dagen resultaat geeft. Ook Duplocilline, eveneens een spuitvloeistof en antibioticum geeft goede resultaten.
Het resultaat hangt af van de snelheid van (be)handelen en de stam (variant) waarmee het dier besmet is.
Je dierenarts kan dit bepalen d.m.v. een kweek van de uitvloeiing uit de neus, en hiermee de behandelmethode bepalen.

Dikke Buikenziekte (Enterocolis) ook wel DBZ genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium en is zeer agressief en besmettelijk.

De symptomen worden gekenmerkt door lusteloosheid en een zwaar opgezette buik. De reden is dan ook dat het spijsverteringskanaal verstopt zit, waardoor de dikke darm niet meer wordt voorzien van te verteren voedsel. Het resultaat is gasvorming in de darmen. Een konijn kan van nature geen ‘scheetjes’ laten, dit gas vormt dan dus een grote ballon in de buik.

De remedie die kán helpen is: begin direct met het isoleren van zieke dieren, verstrek extra hooi en neem brokjes weg, verstrek hooithee om te drinken. Ook de bloem van het Afrikaantje (alle soorten) heeft een goede uitwerking.  De officiële medicijnen (alleen verstrekt door de dierenarts) zijn; Zinkbacitrazine, Primperid, Baytril en Aeropax. Ikzelf gebruik Cisaral, echter constateer ik het meestal al in een zeer vroeg stadium. Cisaral bevordert in een zeer sterke mate de maaglediging, waardoor de verstopping zeer snel oplost. Het is dan ook vaak afdoende om het slechts één of twee dagen te gebruiken.
Aan het begin van het genezingsproces vind je een eigenaardige en zeer onwelriekende slijmerige prop. Vaak zit deze nog in of aan het kontje van je konijn. Probeer dit voorzichtig zover mogelijk te verwijderen, eventueel door het kontje met lauwwarm water goed af te spoelen. De geur overigens, is vaak al in een eerder stadium te ruiken en behoort dus zeker tot een van de mogelijke symptomen.

EC (Encephalitozoon-cuniculi ofwel E.cuniculi) wordt veroorzaakt door een parasiet die zich in de hersenen, evenwichtsorgaan en/of het ruggemerg nestelt. Hier komen dan ook de 5 symptomen vandaan :
* Scheve kop en/of tollen
* Slappe of erlamde achterpoten
* Blaas- en nierproblemen
* Oogproblemen, nystagmus (tollende ogen)
* Vermageren, zonder aanwijsbare reden.

Bij de starten van medicatie in een vroeg stadium is een combinatie van Panacur en Metacam vaak doeltreffend. Ga, bij verdenking, altijd direct naar uw dierenarts !
Dit gaat nooit vanzelf over ! Besmetting vindt plaats via urine of via de baarmoeder (moeder op kind).
Voor mensen met een verminderde weerstand is EC ook besmettelijk.

Myiasis is een groot gevaar voor konijnen gedurende de zomermaanden. In die periode zijn vele vliegen, met name de groene vleesvlieg, de grote boosdoener !
Eigenlijk is de oorzaak en ook het voorkomen van het probleem simpeler dan dat je zou verwachten.
De vliegen leggen eitjes in vieze haren en aangekoekte poep. De ochtendkeutels van konijnen zijn zacht en plakkerig. Konijnen eten deze, maar wanneer dit niet het geval is door verkeerde voeding of onderhoud, dan is dit een uitgelezen plek voor vliegen.
De eitjes worden binnen 24 uur maden en vreten zich een weg door de huid naar binnen (de rest kun je wel raden…)
Als je hier niet heel snel bij bent sterf je konijn een gruwelijke dood !
Zorg dus altijd (en zeker in de zomermaanden) dat je hok en konijn goed schoon zijn.

Sinds kort is er wel iets preventief tegen te doen… Het middel Nomyiasis is een spray waarmee je je konijn kunt behandelen.  

Bronvermelding:
dierenkliniek Etten-Leur
dierenartsenpraktijk Steenbergen e.o.
www.dierenpoli.com
www.Dierenkliniekwilhelminapark.nl
www.bunnybunch.nl

278 keer gelezen